~~~~~Selamat Datang~~~~

Kepada Pengunjung Blog Serama Parit Buntar saya merakamkan Ribuan Terima Kasih dia atas kesudian anda melayari blog ini. Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya paparan yang ditulis ada menyinggung perasan mana-mana pihak, sesungguhnya saya hanyalah insan biasa lumrah manusia ada melakukan kesilapan dan mohon dimaafkan sekiranya blog ini menyinggung mana-mana individu atau pihak di atas penulisan saya. (0165047301)



Selamat Datang dan Terima Kasih

Thursday, May 8, 2014

Pertandingan Ayam Serama 2014 Penang


Assalamualikum & salam sejahtera. Persatuan Peminat Ayam Serama Pulau Pinang ingin menjemput semua peminat dan penggemar ayam serama untuk menyertai pertandingan anjuran Penang Group. Butir2 pertandingan adalah seperti dibawah:


Pertandingan kecantikan & kesenian Ayam Serama Anjuran Persatuan Peminat Ayam Serama Pulau Pinang

Tarikh: 10 May 2014
Tempat: Dewan Smpg 4 Permatang Buluh
Masa: 9.00pg-3.00ptg (Pendaftaran ditutup pukul 2pm)
 


Kategori;-

Serama A

Serama B

Serama T/ lawi

Serama Muda

Serama Remaja

Serama Induk/ Remaja Betina

Serama Anak Jantan A

Serama Anak Jantan B



Hadiah setiap kategori ;- 

1st RM300.00
2nd RM200.00
3rd RM100.00
Saguhati RM60(Saguhati 30% penyertaan setiap kategori)
BOTB; RM100.00 + Piala
Cabutan Bonanza
RM1000X1
Cabutan bertuah ;
RM 50.00 x 10 cabutan
Hamper

Pendaftaran RM40.00/ seekor ayam
Pengadil ( Terangganu & Kelantan)

Utk pertanyaan lanjut ;

Mee Kebab 0134300693
Zul Serama 0129696703
Dee Poli 0194340968
Ajon SG 0175522557
Paksu Nazri 01127422698
Mizi Penang 0125606004
Wan Janggut 0195545900


 ____________________________________________________________________________



Iklan: Serama Ara Muda For Sale !

 Ayam Serama Muda berserta Induk Tarik untuk di Lepaskan.... Harga Special RM500 dengan penghantaran.... PM Laju-laju...!! Ngammm Hooo






Sila Msg : 0165047301 (Naz SPB)  free ole2 kepada serius buyer!

 

Tuesday, May 6, 2014

Sembang Serama - Serama USA

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bertemu lagi dalam nukilan sembang serama, agak lama tak menaip di ruangan ini tapi rasanya blog sahabat-sahabat serama yang lain masih aktif dan meriah. Apa-apa pun tahniah kepada semua peminat ayam serama kerana ketika ini, hobi unik juga exotik ini semakin mendapat perhatian di mata dunia. Terbaru saya mendapati ada peminat serama dari negara Barat yang juga berminat dengan hobi unik serama ini, negara itu adalah dari negara Uncle John iaitu USA ( United State Of America).







Peminat Serama di negara itu telah pun menganjurkan pamiran serta pertunjukkan dan tidak ketinggalan juga acara pertandingan bagi menarik lebih ramai pengemar hobi Serama ini di dalam komuniti mereka. Dari apa yang saya baca dan perolehi dari maklumat yang ada, mereka bermula dengan komuniti Ayam Seramas serta Bantam kemudian kini secara sah didaftarkan dengan nama Serama - USA . Tahniah saya ucapkan kepada persatuan Serama USA kerana memilih serama sebagai Hobi unik untuk komuniti anda.

Sedikit Foto dari Clab serama USA......









 Pamiran Serama dan Pertandingan


Acara Pertandingan BOTB mungkin...?
 







Player Serama USA punya cerita....! Good Bro...

Okeylah hanya sedikit itu sahaja info yang ingin SPB kongsikan... sebenarnya banyak lagi yang nak di ceritakkan tapi masa tak mengizinkan.. posting ni pun dah lama saya simpan baru hari ni saya dapat postingkan... entah sibuk apa la sangat!! hehehe 
Untuk lebih lagi gambar sila ke :





 Selamat Maju jaya Kepada komuniti Peminat Serama - USA,  semoga hobi unik ini menjadi ikutan belia di sana... !!!

Adioos...!!


________________________________________________________________


Sedikit Iklan 

FOR Sale!! 


ARa ........ Anak B sepasang dengan Anak Tina ekor kelabu !

RM450.00 (penghantaran)










Msg 0165047301 (NAZ SPB)



SOLD OUT !!!! 

TQ Buyer 







Thursday, April 3, 2014

BON Alor Star 5.4.2014



Game Anjuran kelab Serama Kedah... ! Bersama kita memeriahkannya....





Untuk maklumat lanjut boleh hubunggi urusetia seperti yang ada di dalam Poster !! Hidup Serama Mania.



Thursday, March 27, 2014

Ayam Serama For Sale !!


Assalamualaikum dan salam sejahtera..!

Disebabkan oleh lambakan kerja dan komitmen, Spb berniat nak kurangkan isi reban dengan jualan yang maksima harga berpatutan asal barang jadi duit...!! jadi kepada peminat baru dan lama yang berminat boleh msg dan tel. ke nombor SPB dengan seberapa sergera.... kalau ada yang nak datang ke reban lebih baik harga boleh kaw team ...... sibuk sampai nak update blog pun takda masa.... !! hehehe kepada yg berminat jangan malu-malu..... siapa cepat dia dapat!!


Naz Spb : 0165047301


Anak-anak A dan B juga ada untuk di jual!


Muda dan Remaja juga ada!


Banyak lagi.... induk2 sudah bertelur juga ada nak letgo!!

Sunday, February 16, 2014

Sembang serama : Ayam warna ARa

Assalaumualaikum dan Salam Sejahtera...

Untuk kesekalian kalinya posting yang sudah lama tak di update kehkehkeh...

Banyak benda nak di cerita... dari kisah di bon hingga ke kes kecurian ayam, memang banyak kalu nak di ceritakan tapi kita bermula dengan kisah Ayam Bon Warna Ara semakin hilang tempat di meja pengadilan.

Semasa di Bon sederhana anjuran Penang Group baru-baru ini, SPB berkesempatan berjumpa rakan-rakan serama, banyaklah kisah dan cerita bila dah berjumpa sebulan atau sekali-sekali ni... Antara topik yang menarik perhatian SPB sendiri adalah tentang kurangnya penyertaan ayam yang berwarna ARA hitam di atas meja pertandingan. Apakah sudah kekurangan baka Ara atau dah ramai breeder yang bertukar citarasa. Mana tidaknya semenjak kebelakangan ini warna kuning terus menerus menjadi pilihan di mata pengadil dan menjadi johan di kebanyakkan Bon. Apakah Warna Ara tidak lagi hebat seperti zaman kegemilanggannya dulu... Antaranya... Ara Khairi Sik... Raja Ara, Mat Ghadar dan beberapa lagi champion hebat yang menjadi buah mulut para peminat serama di satu ketika dulu.... Namun kini warna ini semakin tenggelam dan begitu susah untuk dilihat dimeja BOTB sekali pun. Mengapa??

Antara sembang-sembang serama dengan sahabat yang lain, ada yang mengatakan warna Ara ni susah nak dapat markah penuh tak seperti kuning warna yang sedap mata memandang.. betul juga kalau difikir-fikirkan tetapi bila di fikir kembali dan dihalusi bab warna ni adalah benda yang begitu subjektif... lain orang lain citarasanya... dan ayam serama seharusnya pelbagai warna barulah ada ciri-ciri keunikannya... atau kita nak breed ayam serama ni kena satu kaler saja... KUNING. (ayam serama mesti kuning klu keluar warna lain kira ayam kapan) hehehe tak logik juga kan?

Jadi banyaklah juga pendapat yang diberikan antaranya yang nampak lebih positif iaitu berkenaan markah warna dalam permakahan pertandingan. Ada sahabat yang memberi pandangan bahawa markah warna sememangnya dihapuskan dan tidak sesuai lagi kini, untuk mengalakkan lagi penyertaan dari pelbagai jenis warna ayam serama. Maksudnya bila tiada lagi pemarkahan warna mungkin tiada lagi masalah ayam rinting atau batik untuk muncul BOTB... kerana markah 0.5 sekali pun menjadi salah satu penghalang untuk bersaing dengan jaguh-jaguh lain yang lebih nampak sweet.... biar gaya dan ciri-ciri lain menjadi penanda aras untuk Ayam Serama itu menjadi juara, manakala warna menjadi nombor terakhir. Lagi pun markah bulu juga sudah ada... kalau bulu pecah-pecah dan comot harus di potong markahnya itu nampak lebih praktikal... begitu kata seorang sahabat yang juga player lama.

Bagi saya pula ada positifnya kenyataan sahabat ini, Demi menjadikan keunikan ayam serama, pekara ini harus di ambil kira saya juga risau jika ayam serama hanya terumpu kepada beberapa warna pilihan... akan kurang peminat ayam serama kalau hanya satu warna menjadi simpanan.... buat Poster pun tak comeiii hehehe

Apa-apa pun tepuk dada tanya selera... bersama kita memartabatkan keunikan hobi berserama ini ke satu tahap yang terbaik, mungkin ia boleh dijadikan warisan kepada anak cucu kita dimasa akan datang. Kepada yang tidak begitu suka dengan posting saya ini bermohon maaf dipinta jangan dikeji jangan dihina, ini hanyalah pandangan sahaja.... yang baik jadikan tauladan yang tidak elok dijadikan sempadan... akhir kata dari SPB..... Hidup Serama Mania!


Jumpa Lagi Di lain Posting!




Tuesday, January 7, 2014

Poster Best Of The Best 2013 Edisi Khas sudah boleh di Oder!!






Koleksi Edisi Khas mengumpulkan sebahagian Ayam Serama yang pernah merangkuli gelaran BOTB antaranya... The Legend BPR... Babylon... Ara Khairi Sik... Cheetah dan banyak lagi... Dapatkannya sekarang.... terhad !!

Msg saya 0165047301.

Harga: RM15 - Satu

            RM20 - Dua anda juga boleh campur dengan koleksi 2011

p/s: koleksi rinting telah habis stok!




Monday, December 23, 2013

JUALAN AYAM SERAMA YEAR N SALE!!


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Untuk penutup 2013, SPB buat jualan akhir tahun untuk mengurangkan produk di reban LSPB ada beberapa pembaka dan induk reban yang mahu di lepaskan. Juga beberapa pasang anak dan dara tina juga mahu di letgo dengan Harga mampu milik.

Untuk pertanyaan lanjut sila hubunggi Saya di no. 0165047301 





Antaranya induk warna Jalak Kuning dan putih...


                                                            Bidin Al-Zaifa turut di lelong!!







Gotik untuk game dan pembaka.... Darah baka Submerin







Terima Kasih dan Jumpa lagi....Bye2!!







Monday, December 2, 2013

Info: Harga operation(bedah kecantikan ayam 2014)

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
 Berikut Adalah kos untuk kosmatik bagi kecantikan ayam serama yg telah di persetujui oleh sebilangan besar pakar-pakar kosmatik & bedah kecantikan ayam serama. Bagaimana pun harga sebenar adalah mengikut kerumitan dan kehalusan hasil kerja... (Untuk Makluman) - Serama Aqsa
 
Harga operation(bedah kecantikan ayam 2014). 
 1) Bedah balung keseluruhan + ubat antibotik-benang jahit, antiseptik,upah   bedah- RM 50, 
2) Upah balancing rusuk , RM 50++, 
3) Ekor turunkan 2 side RM 50, 1 side RM25
4) Lawi -  harga RM50 - RM120,
5) Ekor 1 set RM100 ,
5) Sayap 1 set RM 100 kiri kanan
harga untuk semenanjung Malaysia dan dipersetujui dari juru bedah kosmetik kecantikan ayam Malaysia
 
 
 

Pall Mall berhasil d Bon Langkawi !






:
"Pall Mall

Assalamualaikum dan Salam sejahtera....

Perjalanan ke Langkawi untuk menyertai Bon pada 30hb yang lalu berbaloi, biar pun penat memunggah barang naik turun troli.... huhu buat pertama kali main anak B dapat tempat teratas biasanya sekadar kedua dan ketiga... jadi satu rekod baru untuk SPB untuk di catatkan dalam catatan selama hobi berserama.... Alhamdulillah semuanya rezeki Allah. Biar pun sekadar game kecil namun ini penambah semangat untuk menaikkan lagi minat dalam hobi serama. 

Sedikit komen untuk penganjur dan yang ingin menganjurkan game selepas ini di langkawi, sekiranya di buat selepas ini, jika kawasan Bon yang agak jauh dari Jeti minta ada kiranya perkhidmatan penggangkutan.... sebab nak sewa kereta pada musim cuti memang tinggi kosnya... teksi pun boleh tahan tinggi harga. Adalah pekara-pekara ini di pertimbangkan.

Okey lah... yang lain overall memuaskan cuma hadiah kalau boleh dikaji semula mungkin ditambah cendera hati piala iringan pun comel. hehehe

Tahniah diucapkan dan kepada sahabat-sahabat di Langkawi.. terima kasih banyak saya ucapkan atas keperihatian anda, tak terbalas jasa anda semoga allah membalas dan merahmatinya... inshaallah jika ada umur yang panjang dapat kita bertemu lagi...

Sekian coretan SPB seperjalanan di Bon langkawi dengan kenangan manis....


Sekian Bye!


Wednesday, November 27, 2013

Serama Gothik SPB !

 Gothik !


Assalamualikum dan salam sejahtera....

Bertemu lagi dalam ruangan sembang serama, agak lama tak ada posting sembang serama ni.... apa pun bila musim cuti sekolah ni banyak kenduri kendara yang perlu dihadiri yang mana tak sempat nak sampai tu mohon maaf dipinta. Bagaimana game serama pula...? yang terdekat ada dua game yang di anjurkan serentak tarikhnya... so bagi player-player serama sekalian pandai-pandai lah nak membuat percaturan... Satu game di Air Hitam Johor Baharu dan satu lagi di Langkawi pada 30hb November yang akan datang ini...

Ada beberapa Tips: Game Johor 4 Star rating dan di langkawi 2 1/2 star rating.... bagai mana nak tahu rating ni? dari segi hadiah dan cabutan bonanzanya. Apa-apa pun sama ada game besar atau kecil kedua-duanya pasti ada kelebihannya... kedua-dua acara di tempat yg berbeza jaraknya... satu di Selatan dan satu lagi di Utara... dan persamaannya kedua-duanya dah lama tak anjurkan game..... Langkawi last game rasanya dah dekat 2 tahun takda game serama begitu juga dengan Johor... so, pasti kedua-duanya akan ada kemeriahnya dan keunikkan tersendiri.

Seterusnya pada bulan  Disember nanti, game akan bersambung ke Pantai Timur di Kelantan 4 star rating, maklumat lanjut akan di beritahu dalam masa terdekat dalam posting yang lain. Apa-apa pun kepada semua player berhati-hati di jalan raya semoga semuanya selamat sampai ke destinasi masing-masing. 

 Sedikit foto stok serama D' Rumah (LSPB) update.... Inshaallah akan mewarnai game-game yang terdekat!!

Majulah Serama untuk Semua... !



"Pall Mall"


"GorGon"


  "Geboy "



"Bidin Al-Zaifa" Otai hehehe


Jumpa lagi bye... bye!!!