~~~~~Selamat Datang~~~~

Kepada Pengunjung Blog Serama Parit Buntar saya merakamkan Ribuan Terima Kasih dia atas kesudian anda melayari blog ini. Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya paparan yang ditulis ada menyinggung perasan mana-mana pihak, sesungguhnya saya hanyalah insan biasa lumrah manusia ada melakukan kesilapan dan mohon dimaafkan sekiranya blog ini menyinggung mana-mana individu atau pihak di atas penulisan saya. (0165047301)



Selamat Datang dan Terima Kasih

Wednesday, October 8, 2014

Update...update penyeri reban serama terkini !


Assalamualaikum dan salam sejahtera....

berabuk dah laman sesawang SPB sebab lama tak update... hehe diharap semua peminat serama masih bersemangat dalam menghasilkan produk bermutu dan terkini... apa-apa pun rezeki biar tuhan yang menentukan kita sekadar berusaha..

Okey... seperti biasa tiada apa yang penting sangat nak dikongsikan cuma sedikit gambar update remaja yang nak kemuda dan beberapa ekor anak... sebenarnya ada banyak juga anak-anak ayam yang menetas direban namun Alhamdulillah semuanya sudah di pinang dan berpindah milik. Biar pun Hobi berserama ini sekadar suka-suka namun jika di aplikasikan dalam bentuk perniagaan ianya mendatangkan hasil.. malahan kadangkala menjangkau dari pendapatan gaji bulanan kita sendiri. 

Setelah hampir 4 tahun berserama secara serius kembali, alhamdulillah tiada putus-putus peminat serama baru dan lama yang bertandang dan membawa pulang ole2 dari reban SPB... Serius juga kalau saya katakan sebenarnya tujuan saya mula-mula bermain serama adalah untuk tujuan hobi dan berkenalan dengan peminat-peminat serama, Otai-otai dan ramai lagi lapisan masyarakat. Tetapi dalam mencari kenalan banyak juga suka duka yang dilalu... sebenarnya bukan dari sudut pemikiran atau tabiat peminat serama itu, namun sebenarnya ia sememangnya lumrah kehidupan manusia yang tidak pernah terlepas dari kilaf dan kesalahan diri. Bukan saja peminat hobi serama saja... yang takda hobi pun ramai berperangai macam tu.. biasalah manusia... hehehe

Ahh... panjang pulak menaip kali ni... apa pun saya tertarik pada pandangan seorang kenalan serama tentang rezeki serama... " Hari-hari kita bagi dia makan dengan baik,jaga dengan baik... memang rezeki ayam tu.... Tapi kadang kala bila kita sesak, dia juga memberikan rezeki kepada tuannya... dengan izin Allah"

Seorang lagi Otai serama berkata... "jika inginkan ayam yang membawa tuah, jagalah ia sebaiknya.. jangan dianiaya insyaallah berbakti ia kepada tuannya..."

Cukup untuk nukilan kali ni... berjumpa lagi dalam posting akan datang...

Oh ya... Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada semua peminat serama yang beragama Islam.


Bye-bye jumpe lagi.....


Chitos


 Bendahara 5





 Betta





 




Monday, September 1, 2014

Ubat Cacing penting untuk kesihatan Ayam Serama...

Penyeri Reban SPB (Remaja)





Assalamualaikum dan Salam sejahtera....

Sembang serama kali ini adalah sedikit maklumat tentang penyakit kemurungan ayam dan antara lain muka kelihatan pucat lesi serta kurang selera makan.... ini berpunca dari penyakit kecacingan yang dihidapi ayam serama.

ayam kecacingan ni kebiasaan muka jadi pucat, ayam kurang aktif dan hilang selera makan ... mengakibatkan kurus dan seterusnya mati,  Pelbagai jenis ubat cacing sudah ada di pasaran.

Selepas pemberian ubat cacing, sekiranya ayam berkenaan sememangnya ada cacing , ia akan keluar serta merta bersama najis ayam ... 2-3 hari selepas pemberian ubat cacing, ayam anda akan kembali segar dan aktif ..


Antara ubat yg biasa digunakan:...









Update anak di reban SPB

















_________________________________________________________________________

INDUK FOR SALE !!









Smua induk Sudah betelur dan inshaallah boleh mengeram dgn baik!!

(Sementara Stok Masih Ada)




Ada beberapa ekor Anak B dan induk untuk dilepaskan... harga terbaik.... boleh call Naz SPB di nom: 0165047301



Friday, August 1, 2014

Serama 2014



            Assalamualaikum dan salam sejahtera... dan selamat Hari Raya juga saya ucapkan kepada sahabat semua memandangkan hari ini masih dibulan syawal. Agak lama juga SPB tidak ada postting baru, memandangkan ayam direban juga dah semakin kurang setelah di jual dan upgrade... ditambah pula bulan ramadhan ni anak-anak ayam agak kurang menjadi bila 2 induk mengeram hanya dapat 3 ekor yang menetas, apa pun syukur kerana induk pembaka semua masih sihat dan dapat meneruskan legasi serama PB.

Sebenarnya, takde apa yang nak di coretkan hanya nak postting gambar serama yang sempat di simpan dan ada juga sudah di booking sahabat ... Alhamdulillah bulan Ramadhan yang lepas banyak juga yang berminat nak bawa pulang baka SPB untuk buat mainan petang-petang. Terima Kasih SPB ucapkan kepada semua yang sudi membeli ayam serama dari reban SPB.

30hb nanti insyaallah ada Game  yang akan di adakan di Alor Star. Lokasi masih belum pasti tapi tak sabar rasanya nak turun ke game untuk berjumpa sahabat serama yang lain setelah agak lama berehat sempena bulan puasa.

Apa-apa pun SPB sekali lagi mengucapkan Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin kepada semua sahabat sama ada yang lama atau baru sekiranya ada silap dan salah mohon dimaafkan.

 Cucu kepada peon, ekor muda tak siap2 lagi harap-harap boleh berjasa nanti.


 Reserve untuk buat baka.... Aje!!



 
Remaja.... boleh la buat main petang2.



okey geng... jumpa lagi di lain postting!

Selamat Hari Raya  










Thursday, May 8, 2014

Pertandingan Ayam Serama 2014 Penang


Assalamualikum & salam sejahtera. Persatuan Peminat Ayam Serama Pulau Pinang ingin menjemput semua peminat dan penggemar ayam serama untuk menyertai pertandingan anjuran Penang Group. Butir2 pertandingan adalah seperti dibawah:


Pertandingan kecantikan & kesenian Ayam Serama Anjuran Persatuan Peminat Ayam Serama Pulau Pinang

Tarikh: 10 May 2014
Tempat: Dewan Smpg 4 Permatang Buluh
Masa: 9.00pg-3.00ptg (Pendaftaran ditutup pukul 2pm)
 


Kategori;-

Serama A

Serama B

Serama T/ lawi

Serama Muda

Serama Remaja

Serama Induk/ Remaja Betina

Serama Anak Jantan A

Serama Anak Jantan B



Hadiah setiap kategori ;- 

1st RM300.00
2nd RM200.00
3rd RM100.00
Saguhati RM60(Saguhati 30% penyertaan setiap kategori)
BOTB; RM100.00 + Piala
Cabutan Bonanza
RM1000X1
Cabutan bertuah ;
RM 50.00 x 10 cabutan
Hamper

Pendaftaran RM40.00/ seekor ayam
Pengadil ( Terangganu & Kelantan)

Utk pertanyaan lanjut ;

Mee Kebab 0134300693
Zul Serama 0129696703
Dee Poli 0194340968
Ajon SG 0175522557
Paksu Nazri 01127422698
Mizi Penang 0125606004
Wan Janggut 0195545900


 ____________________________________________________________________________



Iklan: Serama Ara Muda For Sale !

 Ayam Serama Muda berserta Induk Tarik untuk di Lepaskan.... Harga Special RM500 dengan penghantaran.... PM Laju-laju...!! Ngammm Hooo






Sila Msg : 0165047301 (Naz SPB)  free ole2 kepada serius buyer!

 

Tuesday, May 6, 2014

Sembang Serama - Serama USA

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bertemu lagi dalam nukilan sembang serama, agak lama tak menaip di ruangan ini tapi rasanya blog sahabat-sahabat serama yang lain masih aktif dan meriah. Apa-apa pun tahniah kepada semua peminat ayam serama kerana ketika ini, hobi unik juga exotik ini semakin mendapat perhatian di mata dunia. Terbaru saya mendapati ada peminat serama dari negara Barat yang juga berminat dengan hobi unik serama ini, negara itu adalah dari negara Uncle John iaitu USA ( United State Of America).







Peminat Serama di negara itu telah pun menganjurkan pamiran serta pertunjukkan dan tidak ketinggalan juga acara pertandingan bagi menarik lebih ramai pengemar hobi Serama ini di dalam komuniti mereka. Dari apa yang saya baca dan perolehi dari maklumat yang ada, mereka bermula dengan komuniti Ayam Seramas serta Bantam kemudian kini secara sah didaftarkan dengan nama Serama - USA . Tahniah saya ucapkan kepada persatuan Serama USA kerana memilih serama sebagai Hobi unik untuk komuniti anda.

Sedikit Foto dari Clab serama USA......









 Pamiran Serama dan Pertandingan


Acara Pertandingan BOTB mungkin...?
 







Player Serama USA punya cerita....! Good Bro...

Okeylah hanya sedikit itu sahaja info yang ingin SPB kongsikan... sebenarnya banyak lagi yang nak di ceritakkan tapi masa tak mengizinkan.. posting ni pun dah lama saya simpan baru hari ni saya dapat postingkan... entah sibuk apa la sangat!! hehehe 
Untuk lebih lagi gambar sila ke :





 Selamat Maju jaya Kepada komuniti Peminat Serama - USA,  semoga hobi unik ini menjadi ikutan belia di sana... !!!

Adioos...!!


________________________________________________________________


Sedikit Iklan 

FOR Sale!! 


ARa ........ Anak B sepasang dengan Anak Tina ekor kelabu !

RM450.00 (penghantaran)










Msg 0165047301 (NAZ SPB)



SOLD OUT !!!! 

TQ Buyer 







Thursday, April 3, 2014

BON Alor Star 5.4.2014



Game Anjuran kelab Serama Kedah... ! Bersama kita memeriahkannya....





Untuk maklumat lanjut boleh hubunggi urusetia seperti yang ada di dalam Poster !! Hidup Serama Mania.



Thursday, March 27, 2014

Ayam Serama For Sale !!


Assalamualaikum dan salam sejahtera..!

Disebabkan oleh lambakan kerja dan komitmen, Spb berniat nak kurangkan isi reban dengan jualan yang maksima harga berpatutan asal barang jadi duit...!! jadi kepada peminat baru dan lama yang berminat boleh msg dan tel. ke nombor SPB dengan seberapa sergera.... kalau ada yang nak datang ke reban lebih baik harga boleh kaw team ...... sibuk sampai nak update blog pun takda masa.... !! hehehe kepada yg berminat jangan malu-malu..... siapa cepat dia dapat!!


Naz Spb : 0165047301


Anak-anak A dan B juga ada untuk di jual!


Muda dan Remaja juga ada!


Banyak lagi.... induk2 sudah bertelur juga ada nak letgo!!

Sunday, February 16, 2014

Sembang serama : Ayam warna ARa

Assalaumualaikum dan Salam Sejahtera...

Untuk kesekalian kalinya posting yang sudah lama tak di update kehkehkeh...

Banyak benda nak di cerita... dari kisah di bon hingga ke kes kecurian ayam, memang banyak kalu nak di ceritakan tapi kita bermula dengan kisah Ayam Bon Warna Ara semakin hilang tempat di meja pengadilan.

Semasa di Bon sederhana anjuran Penang Group baru-baru ini, SPB berkesempatan berjumpa rakan-rakan serama, banyaklah kisah dan cerita bila dah berjumpa sebulan atau sekali-sekali ni... Antara topik yang menarik perhatian SPB sendiri adalah tentang kurangnya penyertaan ayam yang berwarna ARA hitam di atas meja pertandingan. Apakah sudah kekurangan baka Ara atau dah ramai breeder yang bertukar citarasa. Mana tidaknya semenjak kebelakangan ini warna kuning terus menerus menjadi pilihan di mata pengadil dan menjadi johan di kebanyakkan Bon. Apakah Warna Ara tidak lagi hebat seperti zaman kegemilanggannya dulu... Antaranya... Ara Khairi Sik... Raja Ara, Mat Ghadar dan beberapa lagi champion hebat yang menjadi buah mulut para peminat serama di satu ketika dulu.... Namun kini warna ini semakin tenggelam dan begitu susah untuk dilihat dimeja BOTB sekali pun. Mengapa??

Antara sembang-sembang serama dengan sahabat yang lain, ada yang mengatakan warna Ara ni susah nak dapat markah penuh tak seperti kuning warna yang sedap mata memandang.. betul juga kalau difikir-fikirkan tetapi bila di fikir kembali dan dihalusi bab warna ni adalah benda yang begitu subjektif... lain orang lain citarasanya... dan ayam serama seharusnya pelbagai warna barulah ada ciri-ciri keunikannya... atau kita nak breed ayam serama ni kena satu kaler saja... KUNING. (ayam serama mesti kuning klu keluar warna lain kira ayam kapan) hehehe tak logik juga kan?

Jadi banyaklah juga pendapat yang diberikan antaranya yang nampak lebih positif iaitu berkenaan markah warna dalam permakahan pertandingan. Ada sahabat yang memberi pandangan bahawa markah warna sememangnya dihapuskan dan tidak sesuai lagi kini, untuk mengalakkan lagi penyertaan dari pelbagai jenis warna ayam serama. Maksudnya bila tiada lagi pemarkahan warna mungkin tiada lagi masalah ayam rinting atau batik untuk muncul BOTB... kerana markah 0.5 sekali pun menjadi salah satu penghalang untuk bersaing dengan jaguh-jaguh lain yang lebih nampak sweet.... biar gaya dan ciri-ciri lain menjadi penanda aras untuk Ayam Serama itu menjadi juara, manakala warna menjadi nombor terakhir. Lagi pun markah bulu juga sudah ada... kalau bulu pecah-pecah dan comot harus di potong markahnya itu nampak lebih praktikal... begitu kata seorang sahabat yang juga player lama.

Bagi saya pula ada positifnya kenyataan sahabat ini, Demi menjadikan keunikan ayam serama, pekara ini harus di ambil kira saya juga risau jika ayam serama hanya terumpu kepada beberapa warna pilihan... akan kurang peminat ayam serama kalau hanya satu warna menjadi simpanan.... buat Poster pun tak comeiii hehehe

Apa-apa pun tepuk dada tanya selera... bersama kita memartabatkan keunikan hobi berserama ini ke satu tahap yang terbaik, mungkin ia boleh dijadikan warisan kepada anak cucu kita dimasa akan datang. Kepada yang tidak begitu suka dengan posting saya ini bermohon maaf dipinta jangan dikeji jangan dihina, ini hanyalah pandangan sahaja.... yang baik jadikan tauladan yang tidak elok dijadikan sempadan... akhir kata dari SPB..... Hidup Serama Mania!


Jumpa Lagi Di lain Posting!




Tuesday, January 7, 2014

Poster Best Of The Best 2013 Edisi Khas sudah boleh di Oder!!






Koleksi Edisi Khas mengumpulkan sebahagian Ayam Serama yang pernah merangkuli gelaran BOTB antaranya... The Legend BPR... Babylon... Ara Khairi Sik... Cheetah dan banyak lagi... Dapatkannya sekarang.... terhad !!

Msg saya 0165047301.

Harga: RM15 - Satu

            RM20 - Dua anda juga boleh campur dengan koleksi 2011

p/s: koleksi rinting telah habis stok!




Monday, December 23, 2013

JUALAN AYAM SERAMA YEAR N SALE!!


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Untuk penutup 2013, SPB buat jualan akhir tahun untuk mengurangkan produk di reban LSPB ada beberapa pembaka dan induk reban yang mahu di lepaskan. Juga beberapa pasang anak dan dara tina juga mahu di letgo dengan Harga mampu milik.

Untuk pertanyaan lanjut sila hubunggi Saya di no. 0165047301 





Antaranya induk warna Jalak Kuning dan putih...


                                                            Bidin Al-Zaifa turut di lelong!!







Gotik untuk game dan pembaka.... Darah baka Submerin







Terima Kasih dan Jumpa lagi....Bye2!!