~~~~~Selamat Datang~~~~

Kepada Pengunjung Blog Serama Parit Buntar saya merakamkan Ribuan Terima Kasih dia atas kesudian anda melayari blog ini. Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya paparan yang ditulis ada menyinggung perasan mana-mana pihak, sesungguhnya saya hanyalah insan biasa lumrah manusia ada melakukan kesilapan dan mohon dimaafkan sekiranya blog ini menyinggung mana-mana individu atau pihak di atas penulisan saya. (0165047301)



Selamat Datang dan Terima Kasih

Friday, August 28, 2015

Ayam Serama Terkini

Golden terkini!!!

Assalamualaikum.... dan salam sejahtera!!

Terima kasih kepada semua yang masih sudi menjengah ke ruangan Laman Serama Parit Buntar, biar pun dah lama tidak ada info tentang artikal terkini tips penjagaan dan lain-lain info terbaru.

Apa pun inshaAllah akan menyusul artikal yang mungkin menarik minat pengemar serama tentang perkembangan dunia serama pada ketika ini, SPB masih mengumpul info dan maklumat untuk dibuat posting tidak lama lagi. 
Dunia serama ketika ini dilihat agak sedikit muram mungkin juga antara lain di sebabkan faktor-faktor luar berkaitan dengan ekonomi yang menyebabkan harga serama agak sedikit suram. Mungkin juga disebabkan semakin ramai pemilik ayam serama dan lambakan serama yang menyebabkan pasaran ayam serama semakin agak merundum. Bagaimanapun juga sebenarnya pasaran ayam serama adalah tidak seperti di beli dipasar-pasar, ayam serama masih ada harga namun begitu seperti posting sebelum ini ayam serama adalah suatu hobi dan hobi adalah tidak bergantung kepada nilai wang ringgit, ada pun harga ayam serama adalah suatu yang tidak diberi keutamaan yang penting adalah nilai kesenian dan keindahan serta keunikan ayam serama itu yang menjadi tarikan. Biarpun harga ayam serama merundum jatuh bagi peminat tegar ia tidak menjadi kudis kepada pemiliknya. 
Ayam serama juga mempunyai nilai yang tinggi bagi peminat setia (bukan Newbie) kerana seperti yang kita maklum bagi pengemar baru kebiasaannya mahu ayam yang cantik dan murah..... (Fakta) malahan bukan saja newbie ada juga pemain lama yang mahukan harga yang murah... jadi bagi SPB pekara seperti ini tak perlu lah kita besar-besarkan, andai kena pada cara dan gaya tiada masalah untuk menawar harga cuma kena cara lah.... takkan tuan ayam nak makan modal. Beli mahal pembaka tapi orang minta murah-murah pening jugak... !!! 

Apa-apa pun bagi SPB semuanya bergantung kepada niat. Kalau niat kita nak bersahabat dan nak mengembangkan lagi hobi unik ini inshaAllah tidak ada perkara yang mustahil. Yang penting keikhlasan, SPB dah beberapa kali berjumpa orang yang ikhlas dalam berserama....( Penjual, pembeli dan Peminat baru ) ok lain kali saya akan ceritakan .... kisah benar yang saya rasa menjadi pedoman untuk saya mungkin juga untuk para pembaca. InshaAllah kalau diizinkan saya akan membuat posting baru juga mengenai cerita ini. sehingga itu cukup sekadar disini mungkin akan saya update posting dalam masa terdekat nanti..

Jumpa lagi..... bye..bye!!!



Update Ara Hang Tuah namanya....!

Jalak Anak B (sold out) tq Buyer

Anak B, Zam bagan legacy....! (not for Sale)





Monday, August 3, 2015

Reban mini Single Serama 2015

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Bertemu lagi di dalam blog LSPB buat kali ini. Diharap para pemca dan peminat ayam serama semuanya berada dalam keadaan baik sihat semuanya.

Postting saya buat kali ini berkenaan Design reban mini yang sudah mula mendapat perhatian kepada pemilik haiwan exotik cilik ini. Pada kali ini saya mahu berkongsi info dan sedikit cara bagaimana ayam serama dapat di pelihara di kawasan persekitaran rumah yang tidak begitu mempunyai keluasan yg besar... contohnya sekitar Flat atau pun rumah Teres yang mana ruang letak almari agak terhad.

Ada beberapa cara sebenarnya untuk kita gunakan selain reban pemanent yang biasa kita gunakan. ada yang membuat 3 hingga 4 pintu secara bertingkat. Dan kebiasaannya yang mempunyai ruang lebih besar kita gunakan 2 bahagian untuk 6 atau 8 pintu. Namun untuk ruang yang agak terhad ramai peminat serama yang agak kecewa untuk menambah koleksi serama kerana keluasan saiz reban yang agak terhad.

Ramai yang bertanya berapa keluasan Ideal untuk sesebuah sangkar serama untuk pembiakkan dan ada juga yang bertanya berapa pula untuk keluasan ayam serama remaja ke muda atau yang sesuai untuk diasingkan... teritama yang berpotensi Game (Ayam cutting Cantik) Supaya bulu dan assesori tidak rosak bila bercampur dengan induk atau ayam lain.

Biasanya dari Anak B ke Muda ayam akan diasingkan supaya dapat dilihat akan potensi anak ayam tadi melalui proses pengasingan, selain itu tujuan utama ayam diasingkan adalah untuk mempercepatkan proses penggalakkan ayam... selalunya ayam yang galak lebih agrasif dan akan menunjukkan gaya yang hebat dan superb. 

Alasan utama ayam ini di asingkan selain penggalakkan adalah untuk melihat akan assesori ayam ini agar tidak rosak apabila bercampur dengan ayam yang lain dan kadang-kadang proses mencampurkan ayam juga mengakibatkan ayam menjadi alah kepada kawan-kawan yang lain yang lebih kuat terutama ayam jantan, ini membuatkan ayam akan berkeadaan kurang bentuk gaya(form) dan melambatkan proses pengalakkan.. berpunca kerana ayam akan berebut pada makanan dan pergaduhan. 

Jadinya untuk mendapatkan ayam yang sihat dan bergaya adalah perlu pengasingan ini di titik beratkan, supaya perkembangan ayam ini mudah di awasi dan di latih. Untuk pengetahuan anda juga, bukan sahaja ayam jantan yang perlu di asingkan, malahan betina remaja yang mempunyai cutting yang baik dan cantek bulunya juga harus diasingkan... tujuan adalah sama. malahan betina yang diasingkan awal menjadi lebih garang dan bergaya.

Ada beberapa kes yang tidak memerlukan ayam ini diasingkan awal... antaranya:

- Apabila anak ayam nampak tidak serasi apabila diasingkan. Seperti meluru keluar dan tidak mahu makan.

- Sakit apabila diasingkan.

- susuk badan yang terlampau selam dan tarik hingga ada struktur badan dah mula rosak.. kerana terlalu form awal. Seperti keadaan rusuk dan tungku belakang terkeluar.

Sekiranya berlaku masalah seperti ini adalah tidak perlu anak-anak ayam ini di biarkan berasingkan, namun begitu biasanya jika di letakkan sekalipun, cukup sekadar sepasang atau pun betina dengan betina supaya tidak berlaku pergaduhan dan berebut makanan.


sedikit gambar design  reban Mini single.


Bersaiz 2 kaki setengah sahaja.....

Ruang untuk Anak B hingga ke Dewasa

Saiz yang sama Cuma pintu atas Hanya untuk Anak B hingga Remaja adalah sangat sesuai...

Berukuran sama saiz dengan meja lipat bersaiz kecil. Mudah untuk dialihkan.

Dan boleh dicantumkan menjadi 2 Tingkat.....

Ada beberapa lagi design tetapi untuk kali ini adalah Single Design.
 
Ini Contoh untuk single dan double
 
 
Sampai disini dulu info buat kali ini nanti kita Up lagi info baru... semoga terus memberi sokongan kepada LSPB untuk terus bersemangat menulis..!
 
Up Sikit Gambar Ayam direban SPB terkini...!!
 
 
(Golden)
 
 
Ayam Muda... Baru Nak marie form... saborrr sikit lagi.!!


Masih Dalam Latihan.....


Namanya (999)


Masih Muda... ekor tengah menyalin ekor Muda.... Saborrr!!


Okey Geng Jumpa Lagi... Bye.. Bye!!







Thursday, July 23, 2015







Assalamualaikum dan salam Sejahtera......

Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya serta Maaf Zahir dan Batin kepada semua rakan-rakan Serama mania yang beragama Islam, sama ada yang mengenali saya mahu pun tidak...

 Agak lama juga saya tidak mengeluarkan posting baru mengenai perkembanggan serama di Malaysia, pada waktu ini... Isha Allah , jika di izinkan akan saya update tentang pekara ini pada posting yang akan datang...

Sehingga itu saya mengucapkan Ribuan terima Kasih kepada pembaca Blog saya yang agak usang ini kerana rajin menghantar email dan msg bertanyakan produk serama dari Reban SPB. InshaAllah juga, akan di update gambar-gambar terbaru anak-anak reban serta pembaka yang mahu dijual pada masa terdekat. 

Untuk itu saya tinggalkan sedikit pencuci haluwa mata untuk tatapan pembaca.... semoga kita berjumpa di lain masa... sekian !!

SeLaMaT Hari RaYa....!!






                                                                           Anak B


Muda Anak dari pembaka Zam Bagan Legacy

                                                                                 Muda





Bye... bye Jumpa lagi!! 



 

Wednesday, April 22, 2015

Jualan Ayam Serama 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Untuk jualan Ayam serama harga Borong boleh datang terus ke reban. Untuk yg baru nak berjinak dengan hobi lumayan ini dipersilakan datang untuk berkongsi ilmu. Memandangkan kali ini banyak yang menetas dan membesar sihat jadi SPB buka jualan untuk yang berhajat. Warna Ara dan Kuning inshaallah ada.... Harga boleh runding sampai jadi. untuk Info Lanjut. 

Call/Msg/ Whasapp ke 0165047301 Naz SPB
















Jumpa Lagiii..... wolaa !!


Friday, January 16, 2015

Poster terbaru koleksi ayam serama Malaysia

Assalamualaikum disini SPB ingin membuat promosi untuk cetakkan Poster terbaru dari LSPB untuk semua peminat ayam serama.. Bagaimana pun stok Poster ini hanya ada sedikit... kepada yang belum lagi mendapatkannya sila dapatkan sekarang kerana stok hanya sedikit... di ulangi.. tinggal sedikit sja lagi... Saya hanya  keluarkan setahun untuk sekali cetakkan...  !



Poster terkini terbaru.... !





DAPATKANNYA SEKARANG SEBELUM HABISSSSS..........!!

Satu Set (A+B+C+D) = RM40
Free postage






Sunday, November 23, 2014

Serama untuk dijual... (Serama for Sale)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tak ada apa sangat nak dipostkan cuma ada beberapa ekor pembaka di reban yang nak dijual.... ada juga yang sedap dipandang apa-apa pun boleh hello dan klu boleh datang terus lagi baik kita bagi ole-ole sekali mudah kerja.

Selain itu tak lupa juga SPB nak ucapkan salam takziah kepada sahabat serama yang reban mereka dilanda banjir terutama di negeri Terengganu dan Kelantan... Diharap semuanya tabah dan kuat dalam menempuhi ujian yang melanda. Semoga semuanya baik-baik sahaja hendaknya.. Aminnn...!






                  For Sale..... Harga runtuh!! (SOLD OUT)







                              Induk Dara... Murah2....sja...! (SOLD OUT)









                             FOR SALE Harga padan dengan ayam sja.....! (Reserve)








Ada beberapa ekor lagi ayam yang nak di letgo .... klu ada kesempatan datang sendiri tengok, harga patut-patut saja.... untuk newbie pun boleh tanya harga... okey geng ... 


Call 0165047301 Naz SPB



Sunday, November 2, 2014

Tip pembaka reban !!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bertemu lagi dalam posting kali ini... sudah lama SPB tak buat posting tentang tip-tip serama... SPB kurang terjah reban sejak kebelakangan ini, kurang juga bertemu dengan Otai-otai serama hanya berjumpa di bon, jadi kurang jugalah tip yang boleh dikongsikan bersama. Di harap dengan adanya tip yang tak seberapa ini adalah dapat memberi manafaat kepada saya dan para pembaca, Tip dari pada otai yang tak perlu lah disebutkan nama namun boleh di manafaat kepada breeder serama terutama yang baru ingin bermula berjinak dengan hobi lumayan ini. 

Ok lah tanpa banyak celoteh bicara kita terus saja dengan tips membiak serama dengan pembaka pilihan anda.

Untuk mendapatkan pembaka yang baik pertama sekali adalah dari jalur darah (blood line) yang terpilih jika berkemampuan... antara ciri2 utama pembaka yang baik selain warna dan kekemasan bulu diambil kira, juga assesori lain seperti balung yang cantek tersusun serta sayap dan ekor tersusun rapi. Selain daripada itu kaki yang halus dan tegap akan menjadikan pembaka itu nampak lebih cantek... tetapi tidak semestinya... (kalau dapatlah) untuk ekor yang senget sebenarnya tidak menjadi masalah ini kerana menurut kata otai, ekor yang senget bukanlah masalah yang besar untuk menghasilkan ayam yang berkualiti tinggi menurut pengalamannya peratusan ayam selam semenangnya mempunyai sedikit masalah tentang ekor sama ada senget atau pun ekor terlalu kedepan sehingga terkena kepala.... lebih 70% masalah kepada ayam selam. Sebab itu kebanyakkan ayam selam terpaksa melalui sedikit tranformasi untuk mendapatkan struktur tubuh yang baik dan cantek.. (bukan semua ayam)

Untuk induk pula sebenarnya lebih lagi.... induk yang baik dari darah yang baik juga. Warna dan assesori serta perangai yang lawan meja menjadi pilihan.... kebanyakkkan breeder agak kurang menitik beratkan induk tentang gaya dan keaktifan induk itu sendiri. Selain daripada assesori yang baik dan cantek dan tinggi slim dan sebagainya gaya induk juga sebenarnya perlu dititik beratkan... kata breeder otai induk yang pandai bergaya dan tidak gayat meja selalunya anak-anak juga tidak gayat bila diatas meja.( teori Otai) kebanyakkan betina yang aktif juga dapat mengeluarkan anak-anak yang sihat serta galak lebih cepat seperti berkokok awal dan perangai cepat datang.

Selain daripada itu juga Tips dari Otai adalah tak perlu ada banyak-banyak pembaka... cukup satu atau dua pembaka yang baik untuk dibuat RnD (induk lebih takpa) bukan apa kalau nak biak sekadar suka-suka mungkin tak jadi masalah tetapi kalau nak dijual dan pentingkan kualiti ini akan mendatangkan masalah.. bukan saja kepada breeder kepada pembeli juga... kesian tak tahu dah baka darah apa. Kalau yang tak kisah tak jadi masalah tapi bila dah selalu di tanya menjadi pening juga akhirnya. hehe

Apa-apa pun ini adalah hanya pendapat dan tip dari orang lama... kalau rasa berguna boleh di ikut rasa tak sesuai tak payah guna dan tak perlu nak pening kepala....


Okey jumpa lagi pada post akan datang Bye-bye!!


Update sikit gambar....

Gaya dalam Serkup !!

Di luar serkup....! Boleh tahan... tunggu ekor siap kita jalan-jalan

Bendahara 5 in action Darah rinting











Wednesday, October 8, 2014

Update...update penyeri reban serama terkini !


Assalamualaikum dan salam sejahtera....

berabuk dah laman sesawang SPB sebab lama tak update... hehe diharap semua peminat serama masih bersemangat dalam menghasilkan produk bermutu dan terkini... apa-apa pun rezeki biar tuhan yang menentukan kita sekadar berusaha..

Okey... seperti biasa tiada apa yang penting sangat nak dikongsikan cuma sedikit gambar update remaja yang nak kemuda dan beberapa ekor anak... sebenarnya ada banyak juga anak-anak ayam yang menetas direban namun Alhamdulillah semuanya sudah di pinang dan berpindah milik. Biar pun Hobi berserama ini sekadar suka-suka namun jika di aplikasikan dalam bentuk perniagaan ianya mendatangkan hasil.. malahan kadangkala menjangkau dari pendapatan gaji bulanan kita sendiri. 

Setelah hampir 4 tahun berserama secara serius kembali, alhamdulillah tiada putus-putus peminat serama baru dan lama yang bertandang dan membawa pulang ole2 dari reban SPB... Serius juga kalau saya katakan sebenarnya tujuan saya mula-mula bermain serama adalah untuk tujuan hobi dan berkenalan dengan peminat-peminat serama, Otai-otai dan ramai lagi lapisan masyarakat. Tetapi dalam mencari kenalan banyak juga suka duka yang dilalu... sebenarnya bukan dari sudut pemikiran atau tabiat peminat serama itu, namun sebenarnya ia sememangnya lumrah kehidupan manusia yang tidak pernah terlepas dari kilaf dan kesalahan diri. Bukan saja peminat hobi serama saja... yang takda hobi pun ramai berperangai macam tu.. biasalah manusia... hehehe

Ahh... panjang pulak menaip kali ni... apa pun saya tertarik pada pandangan seorang kenalan serama tentang rezeki serama... " Hari-hari kita bagi dia makan dengan baik,jaga dengan baik... memang rezeki ayam tu.... Tapi kadang kala bila kita sesak, dia juga memberikan rezeki kepada tuannya... dengan izin Allah"

Seorang lagi Otai serama berkata... "jika inginkan ayam yang membawa tuah, jagalah ia sebaiknya.. jangan dianiaya insyaallah berbakti ia kepada tuannya..."

Cukup untuk nukilan kali ni... berjumpa lagi dalam posting akan datang...

Oh ya... Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada semua peminat serama yang beragama Islam.


Bye-bye jumpe lagi.....


Chitos


 Bendahara 5





 Betta





 




Monday, September 1, 2014

Ubat Cacing penting untuk kesihatan Ayam Serama...

Penyeri Reban SPB (Remaja)





Assalamualaikum dan Salam sejahtera....

Sembang serama kali ini adalah sedikit maklumat tentang penyakit kemurungan ayam dan antara lain muka kelihatan pucat lesi serta kurang selera makan.... ini berpunca dari penyakit kecacingan yang dihidapi ayam serama.

ayam kecacingan ni kebiasaan muka jadi pucat, ayam kurang aktif dan hilang selera makan ... mengakibatkan kurus dan seterusnya mati,  Pelbagai jenis ubat cacing sudah ada di pasaran.

Selepas pemberian ubat cacing, sekiranya ayam berkenaan sememangnya ada cacing , ia akan keluar serta merta bersama najis ayam ... 2-3 hari selepas pemberian ubat cacing, ayam anda akan kembali segar dan aktif ..


Antara ubat yg biasa digunakan:...









Update anak di reban SPB

















_________________________________________________________________________

INDUK FOR SALE !!









Smua induk Sudah betelur dan inshaallah boleh mengeram dgn baik!!

(Sementara Stok Masih Ada)




Ada beberapa ekor Anak B dan induk untuk dilepaskan... harga terbaik.... boleh call Naz SPB di nom: 0165047301