~~~~~Selamat Datang~~~~

Kepada Pengunjung Blog Serama Parit Buntar saya merakamkan Ribuan Terima Kasih dia atas kesudian anda melayari blog ini. Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya paparan yang ditulis ada menyinggung perasan mana-mana pihak, sesungguhnya saya hanyalah insan biasa lumrah manusia ada melakukan kesilapan dan mohon dimaafkan sekiranya blog ini menyinggung mana-mana individu atau pihak di atas penulisan saya. (0165047301)



Selamat Datang dan Terima Kasih

Friday, June 22, 2012

Sembang Serama: Jatuh Bangun Hobi Serama.!!


 Hobi jugak ni... (bawa binatang jalan2 naik motor)

Assalamualaikum dan Salam sejahtera....

Dah agak lama tak menaip jenis panjang-panjang jadi rasanya tak payah lerr nak mukadimah sangat-sangat pun, tertiba jerr teringat nak menaip "sesaat kau datang" Ramlah Ram la pulak.. So hari ni SPB saja nak highlight satu isu yang SPB rasa dah ramai blogger serama yang lain dah utarakan SPB cuma nak kongsi-kongsi jerr kalau ada yang terasa mintak maaf dulu siap-siap ye...

Entah macam mana selepas SPB terbaca satu petikan artikal blog daripada seorang sahabat... SPB rasa ada benar apa yang ditulisnya... di sini (Klik) dan SPB pun nak ambil ayat dari seorang lagi sahabat "kita kenal kerana serama, kite ditemukan kerana serama gak.." tapi jangan lah nanti kita begaduh pun pasal serama jugak yerr dokk? 

Jadinya memang benar kita ni sekadar nak main hobi jadi tak perlu sampai bergaduh-gaduhan... teringat lagi kata seorang otai..."kita ni  kalau mencari hobi kena la beringat, kalau silap haribulan bukan menambah kenalan tapi menambah musuh pulak" ha... ape kes?

Banyak faktor yang sebenarnya menyebabkan benda-benda salah faham dan tak puas hati ni terjadi. Apa yang penting kejujuran dan bersangka baik. Bab harga ayam pun kadang kala boleh berbalah... Bagi SPB biar harga ayam tu semahal macam mana pun empunya ayam nak jual, kita janganlah terkasima sangat. Mungkin Tuannya sebenarnya tak nak jual lag,i sebab itu taruk harga tinggi-tinggi. Kita kena faham, nak dapat ayam yang betul-betul elok dan cantik bukannya senang, dah dapat orang nak harga murah-murah sangat memang tak patut la.... Tapi kalau mahal pun agak-agak la jugak yerr! Tapi SPB rasa bab harga ni terpulang jugak pada penjual, kadang mungkin dengan si anu jual mahal... dengan orang lain jual murah pulak apa pun SPB rasa benda ni boleh dibawa bincang.... Kita manusiakan mesti ada hati dan perasaan jugak. ( SPB ada terbaca "orang yang suka haiwan peliharaan ni orangnya penyayang) yerr ke??

(sekadar gambar hiasan) Tapi simbolik juga yerr! Persahabatan...


SPB memohon maaf sekiranya ada terkasar bahasa atau tersalah taip... apa yang lebih penting semoga hobi serama ini akan terus berkembang dan menjadi warisan zaman berzaman... Tiada persengketaan dan bermasam muka dan semoga hobi ini dapat menyatukan antara Malaysia dengan kejiranan yang lain... semoga ukhwah dapat dieratkan lagi dengan semangat Hobi Serama Mania!!

Sebagai penutup kata, "berkawan biar ramai, musuh jangan dicari, iklas dan jujur semai dihati, kelak senang dikemudian hari" perhhh pantun la pulak...!

Jumpa lagi bye.. bye!!


Tuesday, June 19, 2012

Game Alor Star 17 Jun Yang Lalu....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Bertemu lagi kita dalam review game Alor Star Kedah yang telah berlangsung pada 17hb Jun 2012 yang lalu... SPB sekadar datang dengan membawa ayam muda yang tengah galak dan tidak meletakkan harapan yang tinggi kepada ayam-ayam yang baru nak mari perangai... Dan keputusan nya seperti yang dijangkakan.... tengok markah gaya jerr dah tahu!!! Tapi takde la teruk sangat pun... cuma dengan assesori jerr !

Okey lah... kita tengok sikit apa acara yang telah berlangsung di hari pertandingan tersebut....!

kita ada acara pertandingan Bunyi suara Burung... SPB difahamkan bahawa sambutan kali ini untuk pertandingan Suara burung agak menggalakkan, biar pun ada pertembungan tarikh pertandingan yang sama di Pulau Pinang pada hari tersebut.

Okey ini untuk acara Gaya Burung.... saya ada bertanya apa beza burung bergaya dengan bunyi...? dan jawapannya: "selalunya kalu burung yang berbunyi merdu pasti burung yang bergaya..." maknaya dua-dua acara pun boleh masuk...! Katanya lagi kalau nak tahu burung yang berusia 4 - 5 tahun baru betul-betul matang dan bergaya! (kalau silap jangan marah yerr Otai2...Burung)  Mak aii... kalau Serama dah kategori veteran dah tu....!! hehehe


Yang ini pulak bukan acara menu pertandingan tetapi Burung Merpati untuk di jual (for sale) saya difahamkan masih ramai peminat burung merpati di Malaysia.

Antara burung yang ada dijual...



Okey..! untuk seterusnya gambor game Serama la pulak..!  



























Okey lah... hanya sekadar ini dulu, sedikit foto untuk tatapan sahabat semua, minta maaf pada yang terambil gambor mereka.. nak buat cam mana itu jerr pic yang paling cun nak upload masuk... hehehe!

Apa-apa pun penyertaan kali ini agak kurang sedikit biar pun hadiah nye lumayan... saya tak pasti sebab ape? namun apa pun ia tetap meriah.... mungkin sebab ada acara lain yang turut diadakan pada hari tersebut..!!

Selamat maju jaya kepada semua... Terutama Kelab Serama Kedah... ! terima kasih di atas anjuran game kali ini.... berasa awal pulak hari tu kita balik....! oh ya.. game di Alor Star tiada acara BOTB jadinya SPB boleh balik awal... dan takde tangkap gambor ayam hebat2!


 Untuk Tatapan kawan-kawan ayam muda di reban SPB.... tengah galak tino!!











Okey...! ayam muda yang Galok...! Jalan Lonjak sesekali tarik dengan sayap One layer memang jahat di meja....(mematuk tangan dia ni) abis Darah muda dowh!! Jadinya sekarang tengah duduk sekandang dengan Induk muda Lanun... ha esok tak tau nak jadi ape pulak... Lanun + Gengster jadi apa??? kekeke








Monday, June 11, 2012

Bon Alor Star !!



Bersama-sama kita menjayakannya..........  !!

Wednesday, June 6, 2012

Game di RTC Gopeng Perak!




Assalammualaikum dan salam sejahtera...........

Maaf diatas kelewatan SPB mengupload foto untuk game di Gopeng Perak yang telah berlangsung pada 2hb Jun yang lalu... kelewatan ini kerana disebabkan SPB dan jugak anak-anak dirumah dalam keadaan tidak sihat demam panas jadinya memang terlantar tak bleh nak pikir pasal nak update blog... nak buka PC pun tak lalu...! Ada juga yang msg pada SPB kenape tak postting lagi game hari tu.... Teman Tak sihat yop...!!! mintak maaf bebanyak lerr yerr!!!

Ha... ni dah kebah sikit boleh lerr teman upload gambar game RTC minggu lalu... diharap dapat mencuci mata lerr yerr!!


Pintu gerbang menyambut para tetamu di hari pameran dan pertandingan Ayam serama...





Selain Pamiran dan pertandingan Jualan Ayam serama juga turut duisediakan kepada pengunjung pada hari tersebut...

  
 Bukan sekadar Ayam Serama... Pamiran Arnab dan Jualan turut diadakan

 
Pamiran Kucing dan Jualan pun ada....!!!


 




Persaingan Hebat Antara 3 Kategori.....  BOTB






Johan Muda Dan Johan Remaja

Ayam Kategori ABS Johan BOTB

BOTB Milik Khairi SIK




Johan Remaja Ah Gin Kulim
Johan Muda Milik Mie Kebab Penang

Sebahagian dari Gambar Pemenang..... Serama Mie pun ada. (blogger)




Antara Orang Lama Dan Baru..... !!! Terbaik

Ajun SBD dan Cikgu Lah Vistana




                           Hahaha..... SPB interframe No.3 ABS          Geng Ipoh Pun Ada !!!



Geng KL pun ada tu....!!




Okeylah.... sampai disini dulu buat kali ini, mungkin kalau ada masa SPB upload lagi... oh ya! penyertaan pada hari pertandingan tersebut adalah kurang memberangsangkan.. ini mungkin kerana kurang promosi dan hebahan... apa-apa pun selepas ini pihak penganjur kenalah lebihkan promosi.. sayang sekali dengan hadiah yang diberikan pada BON RTC kali ni boleh dikategorikan sebagai Game besar.... ! ape-ape pun majulah Hobi Ayam serama pada masa hadapan.... SPB memohon maaf jika ada tersalah bahasa dalam menyusun kata... semoga bertemu lagi di BON yang terdekat akan datangi.... !

Jumpa lagi.. bye...bye!!!







Friday, June 1, 2012

Sembang Serama: MyChick....!



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bertemu lagi dalam ruangan sembang serama buat kali ini... dah agak lama SPB tak menaip dalam sembang serama ni.... Sekarang ni pun SPB dapat lihat ramai blogger dah buat segment camgini... ok la, maksudnya perkembangan blog dalam industri ayam serama semakin meriah dan berkembang dan idea-idea baru makin banyak dan boleh dikongsikan bersama. terbaekk!!!

Okey, untuk segmen sembang serama kali ni SPB nak ajak sahabat serama berbincang mengenai perlu atau tidak ayam serama ini di keluarkan certificate (Sijil kelahiran) contohnya baka ayam dari mana dan baka apa. Seperti Ikan Arwana, Kucing dan Anjing. Adakah benda begini menjadi satu masalah yang besar? atau ada halangan-halangan lain? Kalau boleh mari kita kongsikan bersama.

Mungkin ada peminat kucing atau Arwana yang nak beri beberapa tips, mungkin ini boleh menjadi bahan rujukan kepada peminat Ayam Serama juga.

Okey ini contoh jerr... jangan ade yang kata SPB nak jual ID pulak... hahaha

Pensijilan ayam serama mungkin tidak sesuai bagi ayam serama yang harganya tidah mencecah ribuan ringgit. Tetapi bagi harga yang tinggi seperti RM1k keatas amat berbaloi kalau dapat beli ayam berserta sijilnya... Apa komen anda??

Pertama - Pembeli akan mendapat kelebihan tentang Baka ayam. (pure) Ambil dari tuan punya reban.

Kedua - Pembeli boleh menceritakan susur jalur keturunan pembaka. Takde lah bila orang tanya...

" Baka sape ni? entah saya beli di Negeri tu... baka negeri tu... tapi tak tahu ayam sapa?" Apa kah....hehehe

Ketiga - Haha... ini penting.... bila kita beli dengan Otai Serama... jadinya nak jual ayam pun tak banyak sikit nak jugak kena guna nama otai.... kalau tak, tanya harga pun orang dah lari.... (pengalaman sendiri) Walaupun kita ambil sendiri di tangan otai tapi... kalau takde certificate susah jugak.. yerr dok???

Keempat - Walah weii.... Ayam Kita dah sampai import ke negara luar, tak kan kita tak nak promosi barangan Malaysia kut. Satu Malaysia ma!!!

Ape-ape pun banyak lagi.. sebenarnya yang nak di taip ni... tapi SPB bagi contoh jerr sikit kat sini.. mungkin kalau ada respon SPB sambung lagi.. tapi kalau takde, takpe kita citer tajuk lain.... okey geng!!

Sampai disini dulu. Jumpa Lagi.....!!! 

Bye...bye!!