~~~~~Selamat Datang~~~~

Kepada Pengunjung Blog Serama Parit Buntar saya merakamkan Ribuan Terima Kasih dia atas kesudian anda melayari blog ini. Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya paparan yang ditulis ada menyinggung perasan mana-mana pihak, sesungguhnya saya hanyalah insan biasa lumrah manusia ada melakukan kesilapan dan mohon dimaafkan sekiranya blog ini menyinggung mana-mana individu atau pihak di atas penulisan saya. (0165047301)



Selamat Datang dan Terima Kasih

Thursday, May 31, 2012

Update reban: Legasi Blackbird....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,,,

Bertemu lagi dalam Update reban SPB yang tak seberapa ini...... Minggu lepas reban SPB di kunjungi oleh peminat ayam serama dan juga blogger dari Mieserama, terima kasih kerana sudi datang ke reban buruk LSPB... maaf kalau ade yang terkurang. Walau pun selalu berjumpa di Bon tapi kurang bercerita panjang..Sesekali kalau ada sahabat serama datang kereban memang seronok, baru boleh panjang lebar bercerita dan lebih kenal mengenali ... apa-apa pun SPB ucapkan semoga dapat bertemu lagi.

Hari ni SPB just nak update anak reban yang dah meningkat remaja... Anak kepada lagenda Blackbird, ayam tambatan yang pernah SPB buat main, apa pun Blackbird tidak pernah menghampakan SPB ketika di meja pengadilan. Tetapi yang pasti sekarang dah tak boleh turun Bon disebabkan chest yang dah lari teruk sangat.. (bahaya betul main ayam selam ni...)

Blackbird



Gambar Blackbird semasa remaja...

Hasil dari kacukan Blackbird + Anak Peon (induk) hasilnya ini.



Hanya ini anak blackbird yang tinggal dengan SPB, yang lain entah kemana semua dah dilamar. Tinggal yang ini jerr buat penyambung benih... Ayam yang lambat galak, baru nak belajar bekokok... tapi cutting dan lekuk serta leher panjang seperti bapaknya. Semoga pewaris ini dapat meneruskan deligasi kehebatan pembakanya.. Malah diharapkan semoga dapat pergi lebih jauh lagi... (NOT FOR SALE)

Cukup untuk update kali ini jumpa lagi ta ta.....!



Monday, May 28, 2012

Update Reban: Sri Paloh



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bertemu lagi untuk sekian kalinya....  update reban kali ni SPB nak posting gambar ayam yang tak galak lagi, lambat betul nak mari perangai... tapi sesekali ade jugak tarik... dengan kelebihan warna dan leher yang panjang sudah boleh untuk memuaskan hati SPB biar pun lambat tapi rasanya berbaloi kalau di simpan. Kalu tak boleh turun Bon pun kita simpan buat pelapis baka..... cam manerr boleh?

Adanya pun Sri Paloh sekadar ayam simpanan penyeri reban.... kalau ikut saiz SPB rasa confirm ayam kategori B, tapi bak kata kawan-kawan Ayam B pun ade harga... hahaha janji selam, bagi SPB harga tak menjadi persoalan tetapi sejauh mana baka kita boleh di perbaiki dan di pertingkatkan.

Sedikit posting dari Sri Paloh......











Ayam biasa- biasa jerr...!!

Bertemu lagi..... bye..bye!!



Wednesday, May 16, 2012

Ayam Serama: Posting serama lagi!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Takda apa yang nak dikongsikan hari ini, hanya nak ucapkan terima kasih kepada mereka yang sudi datang meminang ayam serama dari reban SPB yang tak seberapa adanya.. Diharap selepas ini janganlah putus hubunggan pulak manalah tahu nanti SPB boleh dapatkan balik baka2 SPB ni nanti. Memang ayam tak seberapa tapi hasil dari reban sendiri, jadi lain rasa feel dia oleh itu SPB mengucapkan berbanyak terima kasih kepada mereka yang telah membelinye... ada yang datang dari jauh hanya untuk mendapatkan serama dari reban SPB yang buruk ni.... semoga bertemu lagi isyaallah... Terima kasih!!

SOLD  !!!






SOLD !!


SOLD

Ini sebahagian dari ayam yang terjual pada awal suku pertama tahun ni... kalau ikutkan banyak lagi gambar terutamanya anak A dan B tapi takkan nak taruk semua gambor yerr dok... aperr dah takde keje ke ape???

Masih ada anak-anak 2012 yang nak di lepaskan.... tapi SPB tak boleh nak buat penghantaran sebab anak A tak berapa nak best kalau antar guna Bas ye... jadinya ye kalau ada masa datang le ke reban SPB yang tak seberapa ni...ye.! itu jerr yang nak di postingkan pagi ni...ye. Maknanya kalau dah taruk gambor dah dijual ni jangan lerr tanya lagi ayam ni pada SPB yerr, tak mampu nak balas SMS dah yer... Terima Kasih yer! 

Bye.... bye... yerrr!!!








Thursday, May 10, 2012

Ayam Serama: Bon Kecil Pulau Pinang






Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.....

Hari ni just nak update game Penang island Teluk Tempoyak.. Tempat yang SPB rasa cantekk sangat kalau bawa keluarga bercuti.... selain dari permandangan indah, makanan laut, serta suasana kampung yang masih tegar akan terasa bila berkunjung di sini.... walaupun terletak berhampiran dengan kawasan pembangunan yang pesat membangun namun keindahan pantai di Teluk Tempoyak memang berbeza sekali...

Lokasinya juga tidak jauh dengan kawasan pembinaan jambatan kedua Pulau Pinang tempat ini agak mudah di kunjunggi... SPB rasa nak datang lagi bawa keluarga bersantai... selain itu lokasinya juga berdekatan dengan muzium Perang Penang dan Pusat Aquarium (pusat pengumpulan pelbagai spisis ikan) nice hah...!










Saya tak pasti sama ada homestay kat area ni, tapi rasanya ada restoran makanan laut di sini yang menyediakan pelbagai anika makanan laut... best..best.!!


Game......

Okey cukup untuk info tadi.. mari kita ketajuk utama game penang yang diadakan di dalam Pulau. Saya difahamkan sudah lama tidak di adakan Bon di dalam Pulau, dan ini merupakan penampilan pertama Geng SBD membuat kemunculan semula mereka untuk memertabatkan lagi hobi lumayan ini dengan turut serta menganjurkan pertandingan Ayam Serama pada tahun ini. Syabas di ucapkan.....!

Dengan jumlah penyertaan lebih dari 130 ekor ayam dari  pelbagai kategori ini sudah cukup untuk geng SBD tersenyum kerana anjuran buat kali pertama mendapat sambutan yang agak baik .... Selepas ini mungkin akan diadakan lagi Bon kecil di sini lagi kata pengerusinya.... selepas ditanya apa perancangan geng SBD selepas Bon Sulong ini. Kata mereka lagi dalam masa terdekat mungkin sebelum puasa akan di adakan game kecil di sini lagi, selepas ini. Objektif utama mereka juga tercapai apabila dapat menarik ramai pengunjung dari kalangan penduduk setempat yang sudah mula berminat dengan hobi lumayan ini... Good Job !!

 Antara peminat ayam serama yang turut menjual ayam dari reban mereka....

Hahaha.... apa yang di sembangkan tu.... Poster Terbaik Dari Reban turut di jual...

 Sebahagian dari sangkar yang menganbil bahagian.



Pengiraan markah 



 Ayam SPB (POPO) pun ada bawak balik hadiah... Markah sama dengan No. 3 




 BOTB ayam Khiri Sik Kedah





 BOTB Kategori Tanpa Lawi.... Sama Kategori POPO hahaha




Pesaing hebat ayam Muda dari Kelante..... kalah dengan kiraan satu mata sahaja.

Ayam Kategori Remaja turut diberi tumpuan pada kali ini.....!

kesudahannya.... semua nampak line clear ... takde banyak masalah dan dianggap berjaya untuk 1st timer. Ape pun SPB ucapkan Selamat maju jaya kepada Geng SBD dan semoga dapat memartabatkan lagi hobi lumayan ini di mata Dunia.... Terbaekkk Bro!!!



Jumpa lagi untuk update game yang lain.... bye.. bye!!!




Wednesday, May 9, 2012

Sembang serama: Sejarah serama mengikut Wikipedia!!

Assalamualaikum  dan Salam sejahtera.... Lama SPB tak mencari maklumat tentang Ayam serama tah macam mana pagi ni godek-godek keyboard keluar la pulak kisah sejarah ayam serama so SPB paste kan jerr dalam ruangan sembang kali ni... kalau minat nak tahu boleh baca tak nak sudah... hehehe!!

Sejarah Ayam Serama di Malaysia

Ayam Serama Malaysia merupakan sejenis baka yang agak baru. Sejarah dan asal usulnya yang tepat tidak jelas. Terdapat lagenda yang mengatakan ia merupakan keturunan dari pembiakan silang di antara burung merpati dan ayam. 

Cerita lain mengisahkan asal bermula dari pemberian hadiah ayam katik oleh Raja Siam kepada sultan tempatan pada zaman dahulu. Serama dipercayai berasal dari Kelantan, sebuah negeri dalam persekutuan Malaysia (berdekatan bersempadanan dengan sempadan Thailand di pantai timur).

Baka moden ayam Serama dipopularkan oleh Wee Yean Een dari Kelantan, yang memberi nama "Serama" bersempena dengan Raja Sri Rama, sebuah watak di dalam Wayang Kulit. Baka ini pertama kali dipamerkan pada tahun 1990.

 Tahun 2000 merupakan kemuncak popularitinya di Malaysia. Baka ini terjejas teruk semasa wabak selselema burung pada tahun 2004 apabila lebih dari 50,000 ekor serama telah dihapuskan. Walaubagaimanapun, baka ini mendapat kembali kemahsyurannya di Malaysia.

Tidak terdapat penulisan piwaian bagi baka di Malaysia, maupun sebarang tradisi persatuan ayam. Kebanyakan maklumat difahami oleh penternak dan disebarkan secara lisan. Ramai penternak memiliki stail atau jenis yang mereka ternakkan, tetapi sering kali penternak menyimpan beberapa stail. Stail ini sering kali dinamakan sempena gambaran darah keturunan jaguh (contohnya. Husin, Mat Awang), dan juga bentuk umum, ciri-ciri atau kelakuan (contoh. bentuk kurus, bentuk bola, bentuk naga, teleng, stail robot). 

Dengan itu terdapat banyak kepelbagaian di Malaysia. Kesemua stail berlainan berlawan sesama sendiri dalam pertandingan meja terbuka (sering kali digambarkan sebagai "pertandangan cantik") dan dihakimi oleh para hakim.

Serama Malaysia tidak terhad oleh satu set piwaian di negara asalnya, ini adalah mengapa Serama Malaysia telah berubah begitu banyak dalam tempoh singkat dan masih berubah sehingga sekarang. Terdapat usaha bagi mengesa satu badan rasmi menentukan set piwaian bagi pelbagai stail. Bagaimanapun, sesetengah orang Malaysia menegaskan bahawa piwaian tidak patut ditentukan kerana ia akan menghadkan baka. 

Salah seorang penternak ayam Serama yang berpengaruh menyamakannya seperti kereta: "Reka bentuk bagi kereta sempurna tidak ditetapkan oleh kerajaan, jadi kenapa mereka perlu menetapkannya bagi ayam Serama. Teknologi sentiasa maju dan kita belajar dan mereka benda baru. Jadi kenapa ia perlu berbeza bagi ayam."

Di Amerika Syarikat

Pada tahun 2001, ayam Serama pertama kali diimport ke Amerika Syarikat oleh KJ Theodore dari Illinois. Jerry Schexnayder dari Louisiana mengimport kumpulan ke dua. Import oleh Theodore lebih berkualiti, mengandungi gen bagi kecil melampau. Import oleh Schexnayder lebih besar, kekurangan gen sebegitu. Kesemua ayam Serama di Amerika Syarikat merupakan keturunan langsung dari import asal ini. 

Ayam Serama kemudian dijaja oleh persatuan yang diasaskan oleh Jerry Schexnayder, pemain utama bagi serama, dikenali sebagai Majlis Serama Amerika Utara ("The Serama Council of North America - SCNA"). Majlis ini pertama kali memperkenalkan ayam Serama ke Amerika Utara dalam pelbagai pertunjukkan Ayam Kebangsaan. 

Pada musim bunga 2004 ayam Serama mencapai mercu tanda bilamana ia mempunyai pertunjukkan ayam Seramanya sendiri yang dikenali sebagai Klasik Cajun ("Cajun Classic") di Baton Rouge, Louisiana. Pada masa itu ayam Serama masih pada titik penting penubuhannya. Kini dengan ayam Serama semakin popular, ia mula mencipta namanya sendiri.

Ayam Serama sedang dalam proses penerimaan oleh Persatuan Ayam Amerika ("American Poultry Association") dan Persatuan Bantam Amerika, dengan perjumpaan kelayakan pertama diadakan pada 2011. Ayam Serama di Amerika Syarikat telah menjadi pertikaian mengenai apa yang dianggap ideal atau piwaian yang perlu diterima. 

Dua corak pemikiran telah diamalkan bagi menternak ayam Serama samaada ia patut kekal stail Malaysia atau samaada ia perlu menyesuaikan dengan citarasa Amerika. Ideologi kedua telah menjadi peneraju dalam penternakan ayam Serama di Amerika, menengelami "perlumbaan bagi penerimaan" pada tahun 2010 dengan perjumpaan kelayakan pertama.

 

Di Eropah

Ayam Serama mula diimport masuk ke UK sekitar 2003-2004. Ayam Serama ini diimport dari Amerika dan secara langsung dari Malaysia. Asas kawanan ayam Serama di UK terdiri daripada hanya beberapa dozen ayam. Pada tahun 2005, sekumpulan kecil pemilik ayam Serama dan peminat memutuskan untuk Kelab Ayam Serama British <refKelab ayam Serama British</ref>, kelab ayam Serama pertama di UK. Mereka menubuhkan piwaian bagi baka Serama Inggeris. Akhirnya pada tahun 2008, kelab ini telah diiktiraf secara rasmi sebagai kelab penternak gabungan dengan Kelab Ayam Great Britain.[1]
Ayam Serama masih agak jarang dan mahal sebahagian besar tanah besar Eropah. Belanda mungkin memiliki bilangan ayam Serama terbesar di luar UK. Kebanyakan baka di Belanda adalah keturunan dari ayam / telur yang diimport dari Amerika dan dari UK.

 

Ciri-ciri umum

Ayam Serama merupakan ayam teringan di dunia. Biasanya bawah dari 500g, tetapi dengan ayam yang lebih kecil bawah 250g telah dibiakkan di negara asalnya Malaysia. Ayam Serama bercirikan oleh bentuk badan tegak mereka, dada penuh, bulu ekor ditegakkan dan rapt pada badan dan sayap mendatar dipegang hampir mencecah tanah. Di Malaysia ia digambarkan sebagai pahlawan berani dan ayam malaikat, kerana penampilan mereka menyerupai manusia.

 

Pembiakan

Secara keseluruhan ayam Serama adalah ayam yang agak mudah untuk membiak. Selepas bertelur ia mengambil masa lebih kurang 19-21 hari untuk anak ayam terbentuk dan menetas. Anak ayam lebih lemah pada suhu sejuk berbanding baka lain kerana bandingan saiz badannya yang kecil. 

Selepas menetas ia mengambil masa 16-18 minggu untuk ayam matang dan mencapai titik di mana ia sendiri sudah boleh mula bertelur. Telur Serama bukanlah baka yang mudah untuk menetas dari telur dan ada beberapa hipotesis mengenai hal ini; pembiakbakaan dalam sesama sendiri mungkin salah satu sebabnya, yang lain adalah kemungkinan telur agak kecil (mungkin menghampiri had terendah yang mungkin bagi menghasilkan telor yang mampu menetas). 

Kebersihan yang baik, tatarajah pengeraman dan penternakan stok induk adalah kritikal bagi kejayaan. Saiz am telur tidak terlalu besar, saiz telur biasanya antara 2 hingga 3 biji telur puyuh biasa atau 4 hingga 6 biji bagi telur Serama yang menyerupai saiz dan ketumpatan dengan sebiji saiz telur ayam piwaian. Ayam yang lebih kecil kemungkinannya bertelur yang lebih kecil tetapi terlalu kecil untuk berkembang.



 (rujukan Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.)




Friday, May 4, 2012

Update Reban: Pembaka Kuning!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ni just nak update pembaka kuning LSPB yang baru meluruh...
Asalnya pembaka ni hajat nak buat main tapi disebabkan perangai kurang main meja jadinya sekadar buat pembaka sepenuh masa. Nak dijadikan cerita dulu ada offer pada kawan-kawan tapi takde sape yang nak... lepas dapat anak sepasang bulu pulak meluruh.... jadi kita simpan saje....

Ini gambar terbaru .... ayam tak siap...!! tapi perangai dah gila.



video

Sebab takde yang nak jadi kita simpan buat main jerrr haha.....

apa macam bleh main ke camgini??? tak bleh kita buat baka!!!


Bye...bye!




Wednesday, May 2, 2012

Update reban! : Anak Peon dah keluar lagi.



Assalamualaikum dan salam sejahtera, Update reban lagi.... reban SPB kembali penuh dengan anak-anak A dan B yang mula membiak sihat walaupun ada yang telah di lamar beberapa ekor namun produk di LSPB semakin bertambah-tambah nampaknye...!  Alhamdulillah... syukur!!

gambar anak A di bawah adalah anak Peon berlainan ibu.





Anak peon ni.... ada dua ekor saiz halus.... risau jugak gaya dah mula tarik awal-awal camgini....












Yang ini ikut macam colour bapak.....




terkini 5 ekor anak pembaka Utama Peon telah muncul... dua hasil dari eram induk dan tiga keluar dari mesin hehehe... alhamdulillah!!





Gambar sebahagian dari anak A di LSPB terkini... ada lagi anak B dan remaja. Huh... penuh dah reban...!


Remaja kuning... (Not For Sale) ayam lambat niiii..... muke tino haha


Bye...bye...!